Üzleti terv

 

Az üzleti terv összefoglalja a vállalkozás vagy projekt céljait, bemutatja a célok megvalósításához szükséges tevékenységeket és a várható eredményeket. Üzleti terv készülhet hiteligényléshez, vállalkozás indítása előtt, pályázathoz, fejlesztés, bővítés előtt, befektetők meggyőzésére, de meghatározott időszakonként is a vállalati stratégia alátámasztására. Leggyakrabban középtávú (3-5 éves) tervek készülnek, de nem ritka a rövidtávú operatív (általában egy üzleti évre vonatkozó), és a hosszú távú stratégiai (5-20 éves) terv sem. Előfordul, hogy az üzleti tervet egy megadott sablon szerint kell elkészíteni (főleg pályázatok és hiteligénylések esetében), de az esetek többségében szabadon lehet dönteni a terv felépítéséről. A tartalmat elsősorban nem a szerkezet, hanem az határozza meg, hogy a dokumentum milyen céllal és kinek íródik.

Amennyiben további kérdése van az üzleti terv készítéssel  kapcsolatban, lépjen velünk kapcsolatba, vagy kérjen árajánlatot!

A jó üzleti terv ismérvei:

  • Hiteles: tartalmazza a szükséges adatokat, melyek reálisak és megfelelően alá vannak támasztva, valamint az elvárt részletességgel bemutatja a tevékenységeket
  • Meggyőző: a célcsoport elvárásainak megfelelően szerkesztett, stilisztikailag és nyelvtanilag is igényes
  • Irányt mutat: a terv megvalósítása során is jól használható
  • Célkongruens: tartalma és szerkezete összhangban van céljaival
  • Érthető: az absztrakciós létrán nem lép szükségtelenül magasra, figyelembe veszi a bírálók, használók szaktudását
  • Teljes körű: minden lényeges területre kiterjed, azokat pontosan bemutatja

Az üzleti terv elkészítése során a rendkívül fontos az üzleti tervet író személy és az azt megrendelő szervezet együttműködése, feladatmegosztása. Ezt mutatja a tevékenység folyamatábrája is:

 

Folyamatábra